Blended care – videobellen

Eén van de mogelijkheden binnen blended care is het gebruik van videobellen. Sinds eind 2021 is dit rechtstreeks mogelijk via het E-Health platform. Maar hoe effectief is videobellen binnen de geestelijke gezondheidszorg?

Tijdens de coronacrisis hebben zorgverleners en cliënten (soms noodgedwongen) veel ervaring opgedaan met digitale zorg. Vooral videobellen heeft een enorme vlucht genomen. De ervaren voordelen leiden ook nu nog tot een andere manier van werken. 

Videobellen maakte het mogelijk om ook tijdens een pandemie op een prettige manier zorg te blijven verlenen. Maar liefst 85 tot 90 procent van de lopende behandeltrajecten kon dankzij deze mogelijkheid gewoon doorgaan. Bovendien bleken cliënten in hun eigen, vertrouwde omgeving vaak opener te zijn wat ten goede kwam aan de kwaliteit van het behandeltraject.

Daarnaast zijn er veel praktische voordelen, zoals eenvoudig contact leggen, tijdsbesparing omdat heen en weer reizen niet nodig is en flexibiliteit voor zowel cliënt als zorgverlener. In sommige beroepen is videobellen heel waardevol gebleken als aanvulling op een fysieke behandeling. Fysiotherapeuten, logopedisten en psychologen die regelmatig videobellen zijn hier heel enthousiast over. Ze krijgen meer inzicht in de thuissituatie en het stelt hen in staat de omgeving van cliënten bij de behandeling te betrekken.

Uit onderzoek blijkt dat zorgverlening via videobellen even effectief is als face-to-face zorgverlening. Enkele studies wijzen zelfs op betere resultaten, vooral bij kinderen. Dit komt onder andere door het behoud van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen en de vele praktische voordelen die videobellen biedt. Een videogesprek voelt heel persoonlijk wat resulteert in prettig contact en een goede band tussen cliënt en behandelaar. Het is dan ook niet geheel onverwachts dat een groot aantal cliënten en zorgverleners in de toekomst bezoeken aan de praktijk wil blijven combineren met videobellen én e-health.

Ben je benieuwd naar het E-Health platform, het elektronisch patiëntendossier of heb je nog vragen?

  • Voor meer informatie kan je terecht op innopsy.be
  • Je kan je via de agenda inschrijven voor een demo sessie van ons e-health platform en elektronisch patiëntendossier
  • Je kan een gratis proefperiode aanvragen via het contactformulier

Of je kan ons contacteren; hetzij via het contactformulier, hetzij door middel van een mailtje naar info@innopsy.be of je kan ons opbellen op het nummer 0486/82.89.20; we zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 18u tot 22u en in het weekend van 9u tot 12u).